Незмінна сутність «VITAGRO»

07.07.2012

«Якщо розглядати сільське господарство тільки з позиції зиску, то ці сподівання зазнають невдачі у перший же рік розпочатої справи. І не лише тому, що сільське господарство — це великий ризик, а й тому, що воно чи не найбільше у порівнянні з іншими галузями потребує стратегічного підходу на перспективу, а також щоденної, надзвичайно складної роботи з людьми...». Без сумніву, що саме ці думки озвучені під однієї із зустрічей керівником Групи компаній «VITAGRO» Сергієм Лабазюком закладені в основу діяльності очолюваного ним підприємства. І справді, протягом восьми років, відколи на Хмельниччині потужно заявили про себе «Аграрна компанія 2004» і «Агропром», не знайдеться жодної людини, навіть із конкурентного середовища, які б могли б звинуватити компанію у недобросовісності чи споживацькому ставленні до землі.

Проте усі-усі набутки «VITAGRO» в рослинництві, тваринництві, садівництві, співпраці з сільськими громадами, зрозуміло, не в один момент стали дійсністю. Краплина за краплиною вони наповнювали той глек з цілющою водою, що зветься досвідом. І тепер вже досвід групи компаній «VITAGRO» вартий запозичення. Не дивно, що на день поля, організований її засновниками, прибули аграрії з Хмельницької, Вінницької, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Житомирської областей і навіть представники сорока господарств з Молдови.

З помітною зацікавленістю оглядали гості пшеничні лани у Лісоводах Городоцького району, посіви кукурудзи, сої в Івахнівцях на Чемеровеччині. Адже перед ними — зримий результат впровадження нових технологій, застосування елітних сортів і найкращих засобів захисту посівів. Недаремно найбільше запитань адресували на місці професору Миколі Долі, котрий тісно співпрацює з компанією і залюбки розповідає про новинки науки, що успішно поєднується з ефективним веденням сільського господарства.

Лідируючі позиції в області посідає «VITAGRO» у розвитку свинарства. Поголів’я, яке вирощує за датськими технологіями у Свіршківцях Чемеровецького району, подивував навіть бувалих тваринників. А незабаром новий свинокомплекс на 1240 свиноматок введуть в дію і в селі Гвардійське Хмельницького району, розпочнуть реконструкцію комплексів у Богданівцях та Шмирках у Волочиському.

А яблуневий сад на 200 гектарах в Чемеровецькому районі висаджували три роки тому для того, аби створити на селі нові робочі місця. На щастя, вдалося віднайти толкових спеціалістів і садівництво також набуло розвитку. Як розповідає агроном Володимир Луб’янський, вже цієї осені на нових площах продовжать висаджувати швидкостиглі та високоврожайні сорти яблунь, груш, чорної смородини. Протягом двох років компанія планує засадити садом 500 гектарів площ. Вже тепер інтенсивно ведуть будівництво холодильника місткістю на 5 тисяч тонн яблук.

Можливості техніки, яка працює в саду, застосування крапельного зрошення і стан насаджень високо оцінили навіть представники Молдови, яких можна вважати професіоналами у садівничій справі. Фермер Дмитрій Моделіка, котрий у Сокирянському районі Молдови вирощує сад на 140 гектарах, а загалом обробляє 3200 гектарів площ, дає Сергію Лабазюку коротку, але чітку характеристику: «господар» з наголосом на останньому складі, як мовлять у них в Молдові. У співпраці з партнером Групи компаній «VITAGRO» — «Оберіг-Агро», що на території сусідньої держави працює протягом чотирьох років, фермер вбачає лише позитив, а після зустрічі з керівництвом в Україні утвердився у думці на подальшу співпрацю.