Без сучасних засобі захисту рослин гарного врожаю не збереш

20.07.2012

Компанія «VITAGRO» організувала на Волині День поля, на якому йшлося про сучасні добрива, засоби захисту рослин, їх правильне застосування задля гарних врожаїв.

Аграрний бізнес нині на підйомі. Відповідно ринок диктує свої умови. Кожен господарник знає: без хороших врожаїв не виживеш. А для цього треба не лише вносити органіку, але й вчасно давати добрива та застосовувати засоби захисту рослин. Препаратів на ринку нині дуже багато, тому крім асортименту та цін починають відігравати роль інші фактори. Група компаній «VITAGRO», яка пропонує препарати для захисту, добрива та запчастини до техніки, займає сьогодні лідерські позиції на ринку. Адже «VITAGRO» не лише торгує згаданими групами товарів, але й обробляє близько 40 тисяч гектарів у Хмельницькій та Тернопільській областях. Тому усі проблеми аграріїв їм не чужі, знають про всі гаразди не з розповідей. Завдяки цьому «VITAGRO» завжди йде на крок попереду.

– Ми давно і плідно працюємо з науковцями, які дають нам рекомендації, - сказав комерційний директор, член Ради директорів Групи компаній «VITAGRO» Роман Рибак на відкритті Дня поля в Боратині Луцького району. – Господарники, які приїжджають на семінар, їдуть за корисною інформацією, яка може допомогти в роботі, покращить врожаї, економіку. На Волині ми працюємо вже добрих п’ять років, передусім, стараннями Ольги Ткачук, керівника нашого тутешнього представництва, кваліфікованого спеціаліста, хорошого агронома-практика. Радий, що є чимало постійних партнерів. Хотілося б відмітити такі господарства як «Дружба», «Городище», «Лище», «Романів» Луцького району, «Перлина Турії» Турійського району, «Харвест-агро» та «Шпанівське» з Рівненщини.

– Тут зустрічаються ті, хто добре господарюють, але хочуть працювати ще краще. Це керівники господарств, які використовують передові технології і мають хороші результати, - зазначив у виступі начальник управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко. – «VITAGRO» – одне із підприємств, яке стабільно ввійшло у ринок. Оцінити роботу можна по тому, хто є партнерами фірми. Партнерами «VITAGRO» є найбільші господарства Волині, які вирощують по 50 і більше центнерів з гектара зернових, 500 і більше центнерів з гектара цукрових буряків. Правильний вибір технологій і препаратів дає хороші результати.

День поля насправді привернув увагу багатьох керівників господарств, спеціалістів, фермерів. Їм було про що поспілкуватися між собою. Попри те, що кожен має чималий досвід, щоразу є чому повчитися у колег, дізнатися як поводять себе нові добрива чи препарати, почути про якісь особливості їхнього застосування. Чимало значило й те, що участь у дні полі взяли й науковці, зокрема член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук, професор Микола Доля.

– Проїхавши по Волині я звернув увагу на кілька катастрофічних проблем. Найперше, це бур’яни інтенсивного розвитку: мітлиця, вівсюг, осот та інші. Як правильно приймати рішення і як зробити, щоб не було негараздів, які трапляються у виробництві? Проведіть заходи на попередження бур’янів в осінній період, - виступ Миколи Долі викликав чималий інтерес присутніх, про що свідчило жваве обговорення порушених проблем та чимало запитань до доповідача. – Крім того, сорти, які нині вирощують, несуть нову невирішену проблему – нові клітинні види грибів, які важко лікуються. Є також проблема азотного голоду у рослин.

Агроном-консультант фірми «Агротехносоюз» Дмитро Козаренко розповів про новий препарат гумат калію «Гуміфілд». Він має у складі активні речовини, які можуть бути й антистресантами, й регуляторами росту. Найбільше проявляється гумат калію «Гуміфілд» за несприятливих умов. В аграрному виробництві, на жаль, це трапляються часто: то спека, то надто вологе літо, то приморозки. Звичайно, застосування «Гуміфілду» не усуне всіх негативних наслідків. Проте згладить їх. Скажімо, критична температура для певної рослини становить 33 градуси тепла, а надворі 35 градусів. Як наслідок, різке зменшення врожайності. А от після застосування «Гуміфілду» рослина за 35 градусів почуватиметься в нормі. Досвід застосування цього препарату мають і волинські господарники. Одного року СГПП «Дружба» Луцького району на ділянках, де застосовано «Гуміфілд» зібрало пшениці по 54 центнери з гектара, а на інших – на 4 центнери менше. Про особливості препаратів захисту, нові сорти кукурудзи та їх застосування розповідали кандидат економічних наук Михайло Горін та кандидат сільськогосподарських Олександр Кордін.

Також були представлені партнери «VITAGRO», українська компанія Raps Oil, лідер з виробництва гібридів насіння ріпаку, чиї сорти є унікальним продуктом на українському ринку і за своїми біологічними характеристиками і врожайністю не поступаються іноземним конкурентам. Були представлені два гібриди "Снігова королева" та "Синтетік" — ранньостиглі сорти з підвищенною зимостійкістю, які вже декілька років рекомендують себе з найкращої сторони в складних погодніх умовах, які останні роки є основною проблемою у вирощуванні.

Учасники Дня поля змогли на практиці побачити результати роботи у співпраці з науковцями. Перш за все відвідали посіви кукурудзи у господарстві «Агротехсервіс» Луцького району, де власне і проходило пленарне засідання. Фахівці розповіли про систему захисту та підживлення кукурудзи. Й справді, у рядках кукурудзи не побачиш бур’янів. Присутні зацікавлено обговорювали й агротехнічні заходи при посівах кукурудзи, й переваги нових гібридів, й економічну вигоду від вирощування цієї культури.

Затим учасники Дня поля переїхали в господарство «Харвест-агро», яким керує Маркус Шюлє. Німець разом з дружиною та дітьми вже вісім років проживає в Україні і веде господарство. З господарниками він спілкувався доволі непоганою українською.

– Це пшениця імпортного сорту Юліус, – пояснює Маркус. – Він поєднує стабільний врожай з високою якістю. Колоски жовті й зелені, бо були нерівномірні сходи. Попередником був озимий ріпак. Під пшеницю внесли органіку і міндобрива.

Врожай пшениці у цьому господарстві обіцяє бути хорошим. Та й інші культури у хорошому стані: цукрові буряки, ріпак. Буряки удобрювали курячим послідом та аміачною селітрою. Господар розповів, що не слідує механічно за рекомендаціями щодо внесення добрив, а виходить з власного досвіду та навіть з умов того чи іншого року. Якщо без шкоди для врожаю вдається зекономити кошти, то вони не зайві в господарстві: їх витрачають на нову техніку та інші потреби. Учасники Дня поля засипали пана Маркуса запитаннями: у якій композиції застосовували препарати, з яким періодом використовували гербіциди, тощо. Господар якнайдокладніше відповідав. Інтерес був непідробний, бо обговорювали життєво важливі запитання. Тут не було місця показним виступам та узгодженим запитанням. Подекуди учасники розпочинали невеликі дискусії. Але навіть в дискусія уважно прислухалися до думки опонента. Адже не йшлося про словесну перевагу, а про насущні питання хліборобської праці. Безперечно, такий захід приніс чималу користь, бо учасники Дня поля змогли дізнатися чимало нового. Тож ці знання у майбутньому принесуть тільки користь. VITAGRO завжди готове до відкритого діалогу. Компанія охоче ділиться набутим досвідом задля розвитку аграрного сектора України.