Земля за турботу віддячить сторицею

10.08.2015

Хліб — всьому голова» - так гласить всім відоме українське прислів'я. В ньому закладена вікова мудрість українського народу, який впродовж усього розвитку приділяв хлібу надзвичайну увагу.  Від нього іде запах золотої ниви, спекотного сонця, чується пісня жайворонка.
    Цьогорічна кампанія по збору ранніх зернових підходить до завершення. Про хід та підготовку до цієї гарячої жнивної пори в одному з найпотужніших аграрних підприємств  України – групі компаній «VITAGRO», ми попросили розповісти її генерального директора Петра Петровича Лабазюка.

- Петре Петровичу, ваша компанія постійно розвивається, її знають в Україні і за її межами. Якими є результати господарювання у 2015 році?

- Дійсно, компанія розвивається. Розширюється  географія її діяльності. Цього року виявили бажання довірити свої паї компанії жителі сіл Зайчики та Постолівки Волочиського району, Бубнівки Городоцького району, цілого ряду населених пунктів Рівненського району Рівненської області. В цілому сьогодні ми обробляємо майже 60 тисяч гектарів землі.  Структуру виробництва складають: рослинництво, тваринництво (молочне скотарство, свинарство), садівництво, насіннєве виробництво, ремонт та будівництво шляхів, капітальне та реконструктивне будівництво. Всі ці напрямки взаємодіють між собою, доповнюють один одного, а тому за належної турботи про кожен - дають відповідну віддачу.

- Зараз жнивна кампанія входить в завершальний етап. Чи щедрою видалась хлібна нива цьогоріч?

- Жнива – вінець праці хліборобів. А урожай – це показник ефективності, відповідальності, наполегливості праці усіх жниварів. На сьогодні ми завершили збір ранніх зернових. Незважаючи на складні погодні умови в посівну кампанію, період вегетації рослин, нам вдалося досягти позитивних результатів. Озимий ячмінь дав на круг по 63,4 центера з гектара, що на 6 центнерів більше ніж в минулому році. А в підрозділах Хмельницького та Чемеровецького районів (Шпичинці, Івахнівці) урожайність цієї культури становить 68-66 центнерів з гектара. Середня врожайність озимого ріпаку склала майже 40 центнерів з гектара.  Найвищих   показників досягнуто в Лісоводах Городоцького , Івахнівцях   Чемеровецького, Клининах Волочиського районів – по 44,5-43 ц/га. По 65-63 центнери з гектара  ярого ячменю збирали в Соломній Волочиського, Сутківцях Ярмолинецького, Гвардійську Хмельницького, Клиновому Городоцького районів. В цілому урожайність цієї культури становить 59 центнерів з гектара, що на центнер більше від минулого року.

Гарний ужинок маємо і озимої пшениці, урожайність якої склала 72 центнери з гектара. Це на 5 центнерів більше ніж торік. Хлібороби  Чемеровецького (Івахнівці), Ярмолинецького (Сутківці), Волочиського (Попівці), Хмельницького (Шпичинці), Полонського (Котелянка) районів зібрали по 81,6 -76 центнерів з гектара цієї важливої культури.

- Щоб збиральну компанію провести в стислі строки, потрібно мати й відповідне технічне забезпечення. Яким воно є у компанії?

- Звичайно при такій великій кількості задіяних під зернові площ, повинна бути й необхідна кількість техніки. Отож, маємо 49 власних зернозбиральних комбайнів виробництва відомих іноземних фірм. Тільки в цьому році придбано 9 комбайнів (5 – New Holland, 4 – John Deere). Це надзвичайно потужна нова техніка, якій під силу величезні обсяги збиральних робіт. Крім цього придбали чотири сіделових тягачі (IVEKO, VOLVO), 4 напівпричепи (BODEX), 2 трактори (John Deere), 9 тракторів (Беларус), ґрунтообробну техніку, сівалки. На перевезенні збіжжя задіяно майже 300 одиниць техніки. Все це дало нам можливість провести жнива в оптимальні строки.

- Зібрати урожай – це ще пів справи. Потрібно зерно ще довести до відповідних кондицій, зберегти.

- Безперечно. Як говорить народна мудрість: «Не той хліб, що у полі, а той, що у коморі». Ми дуже добре розуміємо, що таке  доведення зерна до відповідних кондицій та збереження збіжжя. На сьогоднішній день в компанії є 24 зернотоки.  З них 5 мають сертифікати елеватора (Івахнівці, Лісоводи, Михнів, Зоря, Волочиськ). А це немаловажливо, адже дає можливість завантажувати зерно прямо  у залізничні вагони.  Тут працюють акредитовані лабораторії із сучасним  лабораторним обладнанням.

Ми заздалегідь подбали і про стан готовності техніки на всіх зерноприймальних майданчиках. Проведено ремонти зерноочисних агрегатів, зернонавантажувачів, сервісну наладку зерносушильних комплексів. Придбали новий перевантажувальний наземний бункер, дві автомобільні ваги.

На всіх токах та зерноскладах панує трудова напруга і дисципліна, бо за долю вирощеного врожаю відповідає кожен: від керівника до рядового хлібороба. Паралельно кипить робота з формування насіннєвого матеріалу озимих культур під урожай 2016 року на власному насіннєвому заводі у Лісоводах Городоцького району, який повністю забезпечує компанію високоякісним насінням.

- Петре Петровичу, дякую вам за цікаву та щиру розмову. Бажаю вам та всім хліборобам компанії нових вагомих здобутків і щедрих ужинків!

О. ПАУК.

Для видання «Зоря»